Enkla tips – rörelse

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Några enkla tips för rörelse

För små barn är det naturligt att springa omkring, klättra på allt och upptäcka omgivningen med liv och lust. Föräldrar som vill ge sina barn en positiv bild av fysisk aktivitet har därför medvind de första åren. Det är helt enkelt tacksamt att befästa bra rörelsevanor tidigt. Att förändra beteendet hos en tioåring som vant sig att sitta still är betydligt svårare.

Tips för mer rörelse i vardagen 

  • Gå till förskolan eller skolan varje dag och promenera till affären om det är möjligt.
  • Res kommunalt istället för att ta bilen från dörr till dörr.
  • Gör saker tillsammans. Barn tycker om att göra saker med sina föräldrar: busa i simhallen, cykla, sparka boll, gräva i trädgården och hjälpa till att köra skottkärra.
  • Stimulera barnens motoriska utveckling. Låt barnen klättra, krypa, hoppa och springa. Besök lekplatser och naturområden med kuperad terräng.
  • Som vuxen är man barnets förebild, även när det gäller att röra på sig. Mycket är vunnet om man själv rör på sig och visar att man tycker om det.
  • Undvik att pressa barnet till fysisk aktivitet. Försök istället skapa bra stämning och ge barnet positiva upplevelser av att röra på sig.

Mer aktivitet önskas!

Rörelse är viktigt för alla människor, inte minst för små barn som behöver röra sig för att utvecklas på ett bra sätt, både kroppsligt och mentalt. När det gäller att röra på sig har olika familjer olika vanor. Vad som upplevs som en riktig satsning på fysisk aktivitet i en familj kanske bara är miniminivån i en annan. 

Samhällets förändring har minskat vardagsrörelsen

Samhället och vår livsstil har förändrats mycket om man jämför med för några decennier sedan. Barn sitter stilla mer framför datorer och TV-apparater nu. Att familjen har bil är mycket vanligare och många fler barn åker regelbundet bil till förskolan. Tidigare lekte barn mer fritt utomhus, men nu upplever många föräldrar att riskerna är för stora, bland annat för att det finns fler bilar. Helt klart är dock att avsevärt fler små barn är överviktiga och feta nu, vilket delvis kan bero på att de rör sig mindre. Stor betydelse för vikten har också matvanorna. Idag äter vi mer mat som innehåller mer fett och socker och mindre näringsämnen än tidigare. Och små barn äter som sina föräldrar.

Rekommendation för fysisk aktivitet

Barn behöver röra på sig i sammanlagt minst 60 minuter per dag, med både måttlig och hård aktivitet. Det går bra att dela upp aktivitetstimmen i flera pass under dagen och gärna variera på vilket sätt barnet rör på sig. Aktiviteterna bör vara så allsidiga som möjligt för att ge kondition, muskelstyrka, rörlighet, snabbhet, kortare reaktionstid och koordination.

Lek och bus! 

För små barn bör den fysiska aktiviteten mest handla om aktiv lek och rörelse som utvecklar barnets motorik. När de kommer upp i skolåldern kan aktiviteten vara mer tränings- och konditionsinriktad. Vilken är er familjs roliga timme?[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]