Löparknä

Precis som med muskelbristning kan man egentligen höra på namnet vad skadan innebär. Löparknä är nämligen en skada som ofta drabbar de som löptränar. Det är i dessa fall alltför stor vikt som har lagts på en sena som man kan finna på knäets utsida. Om man vet med sig att man ofta löper kan det vara bra att tänka på att undvika vissa scenarion. Om vägarna som man springer på sluttar nedåt ökar risken att man drabbas av just löparknä. Samma sak om man ganska intensivt cyklar. Man är dock inte utanför riskgruppen om man inte löptränar.

Det är värt att repetera med tanke på hur viktigt det är, men man måste se till så att man stegvis trappar upp sin träning. Kroppen klarar inte av plötslig tung belastning som tidigare inte har funnits där. Musklerna måste hinna byggas upp, och man ska därför inte gå från att inte träna alls till att springa ett maraton.

Smärtan i knät är någonting som kännetecknar just löparknä. När man tar det lugnt brukar de flesta inte ha ont, men så fort träningen drar igång blir smärtan värre och

värre. Trots att man tar det lugnt några dagar och är under intrycket att besvären har försvunnit kan de plötsligt dyka upp nästa gång man tränar.

Lyckligtvis nog är behandlingen för det mesta relativt simpel. De man bör göra är endast att koppla av under några dagar och sedan börja med att bygga upp musklerna i långsamt tempo. Ingen intensiv träning bör äga rum, utan istället ska man lugnt och sansat träna upp sig själv. Om man dock vill ha en mer utförlig behandling kan man alltid ta kontakt med en kiropraktor för att motta övningar och stretchning som man kan utföra. Det beror i slutändan på vad man själv föredrar.