Ischias

 

Ischias är en skada som kan uppstå av att antal olika anledningar. Exempel på dessa kan vara om man har lagt för stor vikt på ryggen eller helt enkelt belastat en specifik del av ryggen alltför mycket. Man kan dock även drabbas av ischias på grund av sådant som inte är under ens kontroll, exempelvis att ens ben inte är lika långa. Utöver detta kanske man inte använder de rätta skorna eller så har man tidigare haft skador i foten eller knät. Nu kanske man känner sig mer informerad om varför vissa drabbas av ischias, men vad är egentligen skadan och på vilket sätt känner man av den?

I den nedre delen av ryggen börjar man att få ont, men detta tar sig snabbt vidare till höfterna och det är inte helt ovanligt att fötterna även drabbas. På grund av smärtan är det inte alltid lätt att utföra de vardagliga sysslorna som tidigare verkade enkla. Inte heller blir det bättre när man ligger ner, då man kan ha svårt att sova när det gör så ont.

Läs också mer ingående om ischiasnerven här

Om man får stora problem i sådan utsträckning att man inte längre har kontroll över avföring är det starkt rekommenderat att man direkt tar hjälp av en läkare. Om det däremot än inte har nått så långt finns det andra metoder som man kan prova på. Först av allt ska man inte glömma att motion inte är någon bov. Att helt sluta röra sig när ischias har uppstått är inte bra för ens kropp. Man ska självfallet inte utöva någon intensiv träning, men om man rör sig sätter blodcirkulationen igång och inflammationerna minskar. Om man på ett lite fortare vis vill linda smärtan kan man även placera en kylklamp över den del av kroppen där man har ont. Självfallet försvinner inte problemet, men efter i alla fall en kvart kan man känna att det inte gör så ont som tidigare.

 

Har du drabbats av ischias och söker behandling kan du kontakta: Ischiasspecialisterna.se